Tag - Badana

Badana Boyama

Badana Boyama

Badana Boyama İçin Öncelikle Gerekli Bazı Malzemeler Vardır, Bunlar;

  • Duvar boyama işlemi için silikon ya da plastik boya.
  • Tavan boyası.
  • Uygun numaraların kestirme fırçası.
  • Prüzsüz bir duvarn için kestirme fırça.
  • Saten ve bir de plastik boya rulosu.
  • Büyük ruloların giremeyeceği yerler için mini onluk rulo.
  • Taşan boyaları almaya yarayan ızgara (boya ızgarası)
  • Yeri boyadan muhafa etmek için bant kağıt.
  • Büyükçe b ir boş kova.
  • Alçı, sırık, zımpara.
  • Yüzlük düze ve eğri spatula.

Badana Boyama

Badana BoyamaBadana boyama işleminde öncelikle tavan kontrol edilir ve varsa spatula yardımı ile kabarmış yerleri kazıyarak temizllenir. Sonrasında eğri saplı spatula yardımıyla çatlak yerler doldurulup kuruması için beklenir. Birkaç saate kadar kuruyacaktır. Ardından alçılı yüzey zımparalanarak pürüzler giderilir. Bu sırada boya rulosu yıkanır ve de nemli kalacak şekilde kurulanır ve rulo boyayla buluşur. Boyanın arkasında yazdığı derecede boya inceltilir. Bu işlem sırasında boya büyük bir kovada olmalıdır. Badana boyama işlemine başlanır ve  iki kat atılacak boyanın ilk katı bir sonrakinden ince olarak atılır. Bunun sebebi birinci katta boya emiliminin çokça olmasıdır. İnceltme işleminde zeytinyağı kıvamı baz alınır. Badana boyama işleminde tavan boyasına başlarken ilk olarak rulo boyaya batırılmadan hafif hafif dokundurularak boya alınır. Rulo kesinlikle boya kovasına daldırılmamalıdır. Bu şekilde boyanan kısmın üzerinde boya sürmediğiniz rulonuzu gezdirerek alandaki boyaların dağılımının eşitlenmesi gerekir. Bu birinci kat boyanın kurumasının ardından yani bir iki saat sonra ikinci kat boyası uygulanır.

Duvar kağıdı kullanımı halindetavan-duvar arasında yaklaşık olarak beş santimlik bir kestirme işlemi yapılması gerekmektedir. Bu işlem yapılmadan hemen önce kestirme fırçası yıkanıp suyu alınmalıdır.  Kestirme fırçasıyla boyanan kısım kurumadan once ruloyla yüzey çok yakından boyanmalıdır ki kat oluşmasın. Tabi eğer ki duvar kağıdı veyahut dekoratif boya yok ise rulo tavan –duvar arasına sıkıştırılmaksızın duvara boya değmesinde sakınca yoktur. Burada asıl dikkat edilmesi gereken şey boyanın duvara damlamamasıdır.

Badana boyama işleminde tavanlardan sonra duvar boyamasına geçilir. Yukarıda anlatıldığı şekilde tavan boyama huşuları duvar boyama işleminde de geçerlidir. Büyük bir kova içerisinde boya inceltilir. Rulolar yıkanıp kurutulur. Kestirme fırçaları nemli halde olmalıdır. Yerler karton ve benzeri şeylerle muhafaza edilir ki boya damlamasın. Süpürgelikler, kapıların kenarları ve boyanın değmesini istemediğiniz diğer yerler bantla kaplanmalıdır (maska bant) .

Boyama işlemine tavandan başlayarak sırasıyla duvarlalar, kapılar, pencereler olarak devam edilir son olarak radyatörler boyanır. Her ne kadar kolay bir işlem gibi görünse de badanacılık herkesin harcı değildir. Yukarıda anlattığımız işlemleri doğru bir şekilde uygulamak yeterli tecrübe ve beceri gerektirir. Biz badana boyamaya işten ziyade bir sanat olarak bakıyoruz. Sıralanan bir kaç kural ve ustalığa ilaveten özel bir maharet  gerektiren badana boyamadan sağlıklı bir sonuç almak için kesinlikle işin ehli kişilere ulaşmanız gerekir ki, sadece duvara boya sürme işlemini kendiniz de dahil herkes yapabilmektedir. Tabi ki de bu işleme badana boyama denmez, duvarlar için de ileride kötü sonuçlar doğuracak sıradan ve tavsiye etmediğimiz bir boyama işlemidir sadece.. Badana boyama yapılırken bilmeniz gereken bir kaç püf noktayı da sizlere açıklayacağız ki yapılan işlemi daha iyi kontrol edebilin.

Badana boyamada, kullanılacak ürünlerin hepsi aynı marka olmalı ve ürünler kullanım talimatlarına uyularak kullanılmalı. Boya işlemine başlamadan önce duvardaki hatalar düzeltilmeli ve kesinlikle kirli veyahut nemli yüzeylere boya uygulanmamalı. Badana boyama hava ısısının düşük ya da çok yüksek olduğu zamanlarda tercih edilmemeli. Boya tamamen karıştırılmış olmalı ve içerisine hiç bir şey katılmamalı. Boya üzerinde belirtilen oranda inceltilmeli. Yüzeyde matlaşmamış yer varsa matlaştırılmalı. Kalan boya üzerine kendi incelticisinden, üzerini kaplayacak kadar katılmalı. karıştırma işlemi yapmadan üzeri kapalı olarak sıcak olmayan bir yerde saklanmalı.

Tecrübeli Badana boyama ustalarımız, kullandıkları kaliteli ve de güvenilir badana malzemeleriyle, ev, iş, ofis, bahçe ve benzeri türde boya-badana ihtiyaçlarınız için hizmet vermektedir. Badana boya hizmetimizle ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin.

Boya Çeşitleri Nelerdir ?

Yağlı Boya : SentetikEsaslı, Parlak Sonkat Boyadir. Her türlü İç ve dış cephe metal ve ahşap yüzeyler île betonarme yapı elemanlarının korunabilmesi ve dekoratif görünüm kazandırılması için kullanılan, sentetik (organik çözücü esastı), parlak sonkat boyadır. Mükemmel yapışma, esneklik, dayanım özellikleri ile yüksek örtme gücüne sahiptir. Saten alçı, macun ve astarlama gibi alt zemin hazırlığı yapılmış her türlü iç ve dış cephe metal, ahşap ve betonarme yüzeylerde, yüzey koruma ve dekoratif görünüm sağlama amacı ile kullanılır.

Saten Boya : Sentetik esaslı, çabuk kuruyan iyi yapışan, kapatma gücü yüksek, dayanıklı, yarı mat sonkat boyadır. Saten, dekoratif renkleri, dayanıklılığı ve silinebilme özelliği ile iç dekorasyon, vitrin, duvar, tavan, ahşap ve metal yüzey uygulamaları için idealdir.

Plastik Boya : En cok kullanilan ic cephe boyasidir İç cephe yüzeylerde, duvar ve tavanlarda, eski boyalı yüzeylerde, kireç badanalı yüzeylerde, sıvalı, briket ve beton yüzeylerde kullanılır.

Badana : Kireç ile suyun karistirilmasi ile elde edilir. Iç cephe dekorasyonu için kullanilir. Yikamaya karsi dayanikli degildir.

Dış Cephe Boyaları : Sıva yapılmış her türlü beton, ytong, briket, eternit gibi yapı elemanlarının dış yüzeylerinde koruma, dekoratif ve izolasyon amaçlı olarak kullanılır. uygulandığı yüzeyde atmosfer koşullarına dayanıklı, esnek ve örtücü film oluşturur. Yağış, nem, güneş ışınları ve deniz kıyılarındaki tuzlu nemin olumsuz etkilerine, endüstriyel hava şartlarına dayanıklıdır.

Özelliklerine Göre Boya Grupları

Evlerde kullanılan boyalar yapıları itibarı ile sentetik ve su bazlı ( Emülsiye )boyalar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Kullanım amacına bağlı olarak ilk astarlar, macunlar, ara yada son kat astarlar ve son kat boyalar olmak üzere dört gruba ayrılmaktadır.

a – İlk Astarlar : İlk astarlar, boyama sistemlerine ve uygulanan yüzeyin cinsine göre farklı özellikler göstermektedirler. Genel özellikleri ve kullanım amaçları yüzeyi sağlamlaştırmak, yüzeye daha iyi tutunmayı sağlamak, Üzerine uygulanacak diğer kat boya malzemelerine zemin oluşturarak boya sisteminin dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlamak, yüzeyin emiş gücünü minumuma indirerek maliyetlerin azalmasını sağlamak, son kat boyayı bazik/alkali etkilerden korumak, yüzeyi Koruma altına almak (Antikorozif Astarlar) olup bu bakımdan oldukça önemli bir gruptur.

b – Macunlar : Macunlar yüzeydeki çatlak, çukur ve pürüzlerin düzeltilmesi amacı ile spatula ile uygulanan bir ürün grubudur. Macunlar kullanılacağı yere göre çok farklı özellikler gösterseler de, sadece yüzeyi düzeltmek için kullanılmaktadırlar. Macunların kullanılmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır· Macunlar, boyaya yardımcı malzemeler içinde en zayıf ürün grubu olduğu için gerektiğinden fazla kullanılmamaları gerekir. İnce macunlar, sadece ince katlar halinde birkaç kat çalışması ile kullanılmalıdırlar. Daha kalın dolgu isteyen yüzeylere olgun dolgu macunu çeşitleri kullanılmalıdır. Seçilecek macun türünün, yüzeyin bulunduğu ortama uyum sağlayacak özelliğe sahip olmasına özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

c – Ara Astar veya Son Kat Astarlar :İlk Astarlar ve macun katlarından sonra kullanılırlar. Ara kat yada son kat astarlar sadece Sentetik boyama sistemlerinde dört amaç için kullanılmaktadırlar. Üzerine uygulanacak son kat boyaya dolgun ve düzgün bir yüzey hazırlama amacıyla, tüm boya kalınlığını artırarak sistemin dayanıklılığını yükseltmek amacıyla, katlar arasında iyi bir yapışma sağlamak amacıyla, macun Katlarının emişini önlemek ve son katın istenilen parlaklıkta kalmasını sağlamak amacıyla kullanılırlar. Astarlar yüzeye uyguladıktan 10-16 saat sonra zımpara yapılır ve ardından üzerine son kat sentetik boya uygulaması yapılır. Ara veya son kat astarların İlk Astarlar Yerine Kullanılmaması gerekmektedir.

d – Son Kat Boya ve Vernikler :Dış ve iç mekan koşullarına göre boyama sisteminin son katıdır ve mekanik, kimyasal, atmosferik etkilere karşı boyama sistemini en iyi şekilde ve dekoratif özellikte güzel görünmesini sağlayarak korumaktadır. Son kat boyalar en az iki kat uygulanır. Ancak tavsiye edilen kat kalınlıklarında ve sarfiyatlarda koruyuculukları mümkün olur. Son kat boyalar ve vernikler yüzey koşullarına ve ortama göre seçildiklerinde gerçek performanslarını ortaya koymaktadırlar.

Hemen Ara WhatsApp