Boya badana nedir?

Boya badana nedir?

Boya Nedir ? ve Uygun Boya Nasıl Seçilir ?

İç ve dış mekanlar da zemin hazırlıklarının tamamlanmasının ardından, yüzeyin kişisel zevklere göre seçilen renklere bürünmesine imkan veren, sürüldüğü yüzeyi koruyan ve dekoratif özellik kazandıran kimyasal maddelere ”Boya” denir.

Boya hemen hemen tüm malzemelere uygulanabildiği için sanat, tasarım, endüstriyel kaplamalar gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Boyalar kullanım alanı ve amaçlarına göre çok değişik özelliklere sahiptir.

Genel Olarak Boyada Aranılan Özellikler :

Boyada Kapatıcılık : Boyanın uygulandığı yüzeyi tamamen kapatması, yüzeyi göstermemesi ve iki katta yüzeyi kapatması beklenmektedir.

Kolay Uygulanabilir Olması : Boyanın, fırça ile rahat bir uygulama yapılması ve sonuç olarak iyi bir yüzey görünümü bırakması beklenmektedir.

Fiziksel Etkilere Dayanım : Sürtünme, çizilme, silinme gibi etkenlere karşı dayanıklı olması beklenmektedir.

Kimyasal Etkilere Dayanım : Sabun, deterjan, kola, yağ, meşrubat gibi maddelere dayanıklı olması gerekmektedir.

Atmosferik ve Özel Şartlara Dayanım : Yağmur, güneş ve diğer koşullara dayanıklı olması gerekmektedir.

Dekoratiflik : Tüm bu özelliklerinin yanında uygulanan yüzeye ve mekana dekoratif bir görüntü kazandırması beklenmektedir.

Uygun Boya Seçimi

1) Öncelikle yüzeye uygun bir boya seçilmeli ve yardımcı malzeme gerekiyorsa yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir.

2) Boya satın alınırken kaliteli olanı tercih edilmelidir. Ucuz ve kalitesiz boyalar metrekare bazında kaliteli boyalarla aynı maliyete gelir. Ancak az bir fiyat için yapılan tasarruf ileride büyük zararlara neden olabilir.

3) Piyasada her kalitede boya, astar ve tiner bulunabilir. Ancak uygulamada daha iyi sonuç almak için yüzeye uygun boya, astar ve tiner kullanılması önerilir. Alacağınız yüzeye uygun boya, astar ve tiner aynı firmanın olmasında avantaj vardır.

4) Boya seçerken, satın alınan ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığı, üretici firmanın ISO 9000 belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.

5) İç ve dış mekanlarda kullanılacak rengin mekana uygun olup olmadığı küçük bir yüzeyde denenmelidir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Hemen Ara WhatsApp